Όπρα Γουίνφρεϊ: Χαμός στο Twitter μετά από δηλώσεις της περί «λευκού προνομίου»

featured image

Με την Όπρα Γουίνφρεϊ (Oprah Winfrey) τα έβαλαν πολλοί χρήστες του Twitter χαρακτηρίζοντάς την ως υποκριτική «απάτη» μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του «The Oprah Conversation» στο AppleTV+, στο οποίο είχε καλεσμένο τον ακτιβιστή Emmanuel Acho.

Ο 29χρονος Acho, ο οποίος είναι παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου και οικοδεσπότης της διαδικτυακής σειράς «Uncomfortable Conversations With a Black Man», συμμετείχε στην εκπομπή της Γουίνφρεϊ προσκαλώντας τους μη μαύρους θεατές να υποβάλουν δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τον ρατσισμό και τα προνόμια των λευκά.

«Δεν είναι όλοι οι λευκοί ισχυροί» είπε ένας καλεσμένος. «Υπάρχουν πολλοί λευκοί που είναι φτωχοί, άνθρωποι που ανήκουν στην εργατική τάξη. Αλλά νομίζω ότι όταν ομαδοποιούμε όλους τους λευκούς και δεν αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί από αυτούς που δίνουν τον αγώνα τους, έναν διαφορετικό αγώνα που δεν τους οδηγεί στην κορυφή, πρέπει να το παραδεχτούμε…».

Και συνέχισε: «Νομίζω ότι αν πρόκειται να ενωθούμε και να επιτεθούμε πραγματικά στον ρατσισμό και τις ανισότητες που υπάρχουν σε αυτήν τη χώρα και σε αυτόν τον κόσμο, είναι σημαντικό να μην ομαδοποιούμε όλους τους λευκούς».

Ο Γουίνφρεϊ απάντησε: «Υπάρχουν λευκοί που δεν είναι τόσο ισχυροί όσο το σύστημα των λευκών – το σύστημα κάστας που υπερισχύει. Αλλά εξακολουθούν, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, σε ποιο σκαλοπάτι στη σκάλα της επιτυχίας, να έχουν το λευκό πλεονέκτημα».

Και υποστήριξε ότι οι λευκοί έχουν το πάνω χέρι.

«Εξακολουθούν να έχουν το λευκό χρώμα. Αυτός είναι ο όρος «λευκό προνόμιο». Αυτό σημαίνει ότι το λευκό χρώμα εξακολουθεί να σας δίνει ένα πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από τη θέση», είπε.


Η τρέχουσα καθαρή αξία της παρουσιάστριας ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, και οι συντηρητικοί ειδήμονες έσπευσαν επισημάνουν αυτό το γεγονός στο Twitter, μετά την προβολή του επεισοδίου.

Brilliant explainer on white privilege by @JohnAmaechi. It doesn’t mean your life isn’t hard, it just means your skin color wasn’t the reason for your hardship. Well said. pic.twitter.com/Ob05jY6dEW

— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) August 7, 2020

«Και τώρα γιατί η Όπρα, ίσως η πλουσιότερη μαύρη γυναίκα στον κόσμο, προσπαθεί να διαπομπεύσει τους λευκούς ως προνομιούχους; Κυρία Γουίνφρεϊ, είσαι η προσωποποίηση του WHITE PRIVILEGE!», είπε η Irene Armendariz-Jackson, υποψήφια του Κογκρέσου με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στο Τέξας.

O Wayne Dupree είπε: «Η δισεκατομμυριούχος Όπρα διαπομπεύει τους λευκούς ανθρώπους για την «εύκολη επιτυχία» στη ζωή τους».

Ο Todd Starnes είπε: «Προσεύχομαι για την ημέρα που η Αμερική θα γίνει ένα έθνος όπου κάποιος όπως η Όπρα θα είναι σε θέση να γίνει δισεκατομμυριούχος».

Billionaire Oprah lectures the rest of us:

«You still have your whiteness. That's what the term 'white privilege' is. It means that whiteness still gives you an advantage, no matter.”

What utter, racist BS. https://t.co/02PADVJkrZ

— Ted Cruz (@tedcruz) August 5, 2020

Ο γερουσιαστής Ted Cruz χαρακτήρισε τη συζήτηση «απόλυτα ρατσιστική».

Ο δικηγόρος JT Lewis αναρωτήθηκε: «Πώς κέρδισε η Όπρα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια εάν η Αμερική είναι τόσο ρατσιστική;».

Said the billionaire made a billionaire by her overwhelmingly white audience. What a fraud. https://t.co/aNoUrga6SP

— Chris Stigall (@ChrisStigall) August 5, 2020

Oprah owns 10 houses.

I own 0.

How do I get a refund on my white privilege??

— Evan Kilgore 🇺🇸 (@EvanAKilgore) August 6, 2020

Πηγή: www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.