Τελική παραχώρηση της Airbus στη διαμάχη για τις επιδοτήσεις στα αεροσκάφη

featured image

«Το τελικό βήμα», όπως το χαρακτήρισε, για να τερματίσει τη διατλαντική διαμάχη αναφορικά με δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων στον αεροναυπηγικό κλάδο, έκανε σήμερα η ευρωπαϊκή εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Airbus.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά δάνεια που έλαβε από τη Γαλλία και την Ισπανία, προκειμένου να αναπτύξει το τζετ A350, το οποίο διατέθηκε στην αγορά το 2015.

Δεν αποκάλυψε το κόστος των επιπρόσθετων πληρωμών, οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται κάθε φορά που ένα αεροσκάφος παραδίδεται στο εξωτερικό.

Τα κρατικά δάνεια είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών μέτρων που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χαρακτήρισε παράνομες επιδοτήσεις στο πλαίσιο μιας σειράς υποθέσεων που αφορούν επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Boeing.

Η αποτυχία της Ε.Ε. να αποσύρει το σύνολο των επιδοτήσεων προς την Airbus είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΟΕ να εγκρίνει τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε ευρωπαϊκά προϊόντα ύψους έως 7,5 δισ. δολαρίων.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η κίνηση της Airbus θα οδηγήσει σε διακανονισμό της διαμάχης στο πλαίσιο του ΠΟΕ με τις ΗΠΑ και ότι εκείνη θα ανταποδώσει με κυρώσεις εάν αυτό δεν συμβεί.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην περίπτωση της Airbus. Αυτό ακυρώνει τα όποια επιχειρήματα για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ τα αντίμετρά τους στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και προσφέρει ισχυρά επιχειρήματα για έναν γρήγορο διακανονισμό της μακράς διαμάχης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Απουσία ενός διακανονισμού, η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πλήρως τα δικά της δικαιώματα κυρώσεων».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι το μέγεθος και το εύρος των όποιων αντιποίνων θα αποφασιστεί βάσει της απόφασης διαιτησίας του ΠΟΕ σε αντίστοιχη υπόθεση για τις αμερικανικές επιδοτήσεις προς τη Boeing.

Πηγή: www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.